Home

Kleijs Kroon

Kleijs Kroon was een heel bijzondere man: verzetsman in de oorlog, theoloog, markant predikant, voorvechter van het gesprek tussen joden en christenen, oprichter van het blad Bekirbenoe.
Zie voor een biografische schets over hem op de pagina biografie.

Boeken en teksten van Kroon zijn te vinden op de pagina “boeken en teksten van Kroon”; en teksten over Kroon op de pagina “boeken en teksten over Kroon”.
Eén van de belangrijkste teksten van Kroon is “Over het nieuwe testament als joods getuigenis” lees HIER  uit “Iemand had twee zonen”, Wending 1966.

Geluidsfragmenten Bert ter Schegget over Kroon: klik HIER  en      HIER

Annelien Kisch-Kroon, die in Israël woont, over haar vader:
Dié ethische achtergrond of liever “onderbouw”, bepaalt mijn menselijke en politieke betrokkenheid.  Ik verzet mij tegen de Israelisch bezetting van de Westbank en de onderdrukking van de Palestijnen  door  deel  te nemen aan de activiteiten van de organisatie “Machsom Watch” (www.machsomwatch.org ) . Tevens ben ik lid van andere sociale en  vredesbewegingen. Het gevoel dat je een verplichting hebt tegenover je medemens is ongetwijfeld die geestelijke nalatenschap van mijn ouders. Zo zie ik dat de gerichtheid van mijn leven zich voortzet in de voetstappen van mijn vader Kleys Kroon”.  Lees meer >>

In het boek: Paul van Tongeren, “Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van de groep 2000” is een passage gewijd aan Kleijs Kroon.

Deze website wordt onderhouden door de G.H. ter Schegget Stichting, zie www.ghterschegget.nl

Bij het Historisch documentatiecentrum (HDC) van de PThU is een archiefgedeelte met documenten van en over Kroon: klik hier